Polní práce 2009

17. června 2009

Prioritou počátku roku 2009 bylo najetí bioplynové stanice do plného provozu což se podařilo a nyní naše bioplynová elektrárna z výkonem 537 kW za hodinu jede naplno. Kromě vyrobené elektřiny a tepla vzniká i zbytková surovina – digestát, který slouží jako velmi hodnotné hnojivo. Abychom celou produkci tohoto hnojiva mohli zapravit do půdy, pro tento účel jsme zakoupili velkoobjemovou cisternu Annaburger o objemu 15 m3 s hadicovým aplikátorem. Cisterna je vyměnitelná za korbu na sypké hmoty, protože je na multifunkčním podvozku. Ihned po zakoupení byla cisterna zapojena do provozu a do dnešního dne jsme zapravili do půdy přes 6 000 m3 digestátu.

Další významnou událostí bylo zakoupení samojízdné řezačky Claas Jaguar 850. Řezačka byla zakoupená proto, abychom nebyli závislí na firmách provádějících služby v zemědělství. Budeme proto schopni kukuřici silážovat v ideálním termínu a v ideálním stupni zralosti. Protože řezačka má také adaptér pro sklizeň pícnin, provádíme již nyní sami služby a to sklizeň travních a vojtěškových senáží (např. v Zemědělském podniku Město Albrechtice a. s., Agrozea s. r. o. Darkovičky apod.).

V letošním roce, se velice opozdil nástup jara z důvodu dlouhé zimy a nepřízně počasí. Plánované jarní osevy plodin začaly později a stav jařin velmi poznamenal nedostatek půdní vláhy, srážkový deficit byl ohromný. Jarní setí jsme letos již prováděli vlastními secími stroji a zaseli jsme celkem 85 ha jarní pšenice, 71 ha jarního ječmene a 35 ha ovsa. Protože i po zasetí jarních obilovin bylo nadále velmi teplé a suché počasí, pokračovali jsme výsevem kukuřice, které jsme zaseli 206 ha. Oproti roku 2008 jsme výsev ukončili o 12 dnů dříve. Zasetá plocha, je sice nižší, ale zároveň dostatečná pro splnění našeho hlavního úkolu, kterým je výroba siláže pro nepřetržitý chod bioplynové stanice.

Nyní provádíme přihnojování, chemické ošetření zasetých plodin a mulčování travních porostů nově pronajatých pozemků. Celková výměra pozemků, kterou nyní Farma Stonava obhospodařuje činí přes 700 ha.


  
Přehled starších článků | Autor: Tadeáš Koch | Počet přečtení: 4895x


Kontakt

Farma Stonava
735 34 Stonava 1064
Česká republika

Tel.: +420 596 422 153
Fax.: +420 596 422 156

E-mail: info@farmastonava.cz
Web: www.farmastonava.cz

Další informace